Wim Klein – de laatste menselijke computer

Wim Klein — de laatste menselijke computer
“Geweldige spoken word op de golven van weergaloze muziek.” (publieksreactie)

Wim Klein, de laatste menselijke computer is een THEATERCONCERT van Jan van den Berg & VLEK over de humor en tragiek van het hoofdrekenwonder Wim Klein, alias Willy Wortel, een genie, clown en wetenschapper die zijn leven leefde alsof het variété was.

Wim Klein (1912-1986) werkte als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam (het huidige CWI) en vervolgens bijna twintig jaar voor het internationaal natuurkundig laboratorium CERN in Genève. Totdat hij overbodig werd vanwege de steeds sneller wordende elektronische rekenaars, en hij de geschiedenis inging als ‘de laatste menselijke computer’. Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

RECENSIE Theaterkrant: “Een rijk theaterconcert over een legendarisch hoofdrekenwonder … sprankelend theater dat jazz combineert met variété en bètawetenschap.”

Jan van den Berg te gast bij SPRAAKMAKERS [NPO Radio1] over Wim Klein: ‘de laatste menselijke computer’

Jan van den Berg vertelt bij Annemiekes LUNCH [NPO Radio2], over “de meest onbekende wereldberoemde Nederlander”.

Brabants Dagblad: “Een muzikaal inkijkje in het kleurrijke leven van hoofdrekenwonder Wim Klein.”

Op 12 december 2022 verscheen in EUCLIDES, het orgaan van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, een interview van wiskundige Tom Goris met Jacq Palinckx en Jan van den Berg.

Jan van den Berg over de voorstelling: ‘Als geen ander heeft Wim Klein ervaren wat het betekent om te worden ingehaald door de voortrazende technologie. Een lot dat ons allemaal te wachten staat. Ik wil bezingen hoe hij zijn leven juist daarom ten volle heeft geleefd: Want juist omdat ik de laatste ben, huil ik om de dingen waarom jullie lachen, en omgekeerd.’

Bij het grote publiek is de paradijsvogel van de Nederlandse wetenschap volledig in vergetelheid geraakt. De voorstelling Wim Klein, de laatste menselijke computer brengt daar verandering in.

VANAF OKTOBER IN DE THEATERS

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van


VLEK bestaat uit musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live belevenis die zijn weerga niet kent en die wordt gekenmerkt door een enorme ‘drive’: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk! Jeroen Doomernik trompet, Hans Sparla trombone, Edward Capel alt- en sopraansax, altklarinet, Jacq Palinckx elektrische gitaar, Bart van Dongen keyboards, synthesizer, Thomas Jaspers drums.


Jan van den Berg schrijft en speelt ‘welingelichte verhalen’ waarvan je als toeschouwer spoedig niet meer weet of het nog wel Science is. Of al Fictie. Of andersom. Temeer omdat hij ze vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het allemaal zelf heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt ‘ie. Toneelverslaggever Loek Zonneveld karakteriseerde hem als “een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit… Hij kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier”.

Crew
Vormgeving: Hannie van den Bergh
Lichtontwerp: Gé Wegman
Geluidstechniek: Bernard Jussen
Lichttechniek: Bart Verzellenberg
Publiciteit: Floor van der Zee
Productie: Theater Adhoc
Met dank aan: Kyra Bououargane, Dirk Groeneveld, Jazzwerkplaats Den Bosch, Tobias Nierop, Tommy Page, Ionica Smeets