Bio

Jan van den Berg voedde zijn algemene ontwikkeling met een zevenjarig verblijf aan de KU Nijmegen (huidige Radboud Universiteit), waar hij onder auspiciën van de faculteit der godgeleerdheid cum laude afstudeerde op de vrije studierichting theologie; waanzin, met als hoofdvakken: fundamentele theologie en sociaal-politieke wijsbegeerte. Ook volgde hij er college’s film- en theaterwetenschappen bij Eric de Kuijper. Vervolgens doorliep hij met goed gevolg de propedeuse van de regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam.

Theatermaker & –docent
Was in 1985 mede-oprichter van Theater Adhoc waarvoor hij sindsdien zo’n 40 voorstellingen maakte. Daarnaast was én is hij werkzaam als gastregisseur, -acteur, -schrijver, -dramaturg,
 -vertaler, -docent en programmamaker bij uiteenlopende instellingen. Sinds 2005 richt hij zich vrijwel volledig op het creëren en uitvoeren van voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en wetenschap. Als (gast-) docent werkt hij onder meer voor de Hogeschool der Kunsten Amsterdam en de Toneelacademie Maastricht.

Filmmaker
In 2009 debuteerde Jan van den Berg als filmmaker op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), met de documentaire HIGGS – Into the Heart of Imagination, in co-regie met Hannie van den Bergh. De film werd vervolgens vertoond op festivals in o.a. New York, Moskou, Genève, La Coruna en Olomouc. In 2012 werd HIGGS gelauwerd met de Grand Prix of the Film & Science Festival Amsterdam in het NEMO science centre. In 2012 werd de film geactualiseerd en opnieuw uitgezonden op de Nederlandse TV; nota bene óp de avond van 4 juli 2012, de dag waarop CERN de ‘ontdekking’ van het Higgs deeltje wereldkundig maakte.

In 2010 creëerde Jan van den Berg de documentaire Als eerste over ontwikkelingsbioloog en stam cel onderzoeker  Prof. dr. Hans Clevers (Hubrecht Instituut, Nederland), deel 7 in de tv serie ‘De Magie van Wetenschap’ (ism de Koninklijke Nederlandse Academie van  Wetenschappen | HUMAN | Productie: De Familie)

Persreacties

• Jan van den Berg kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier. (De Groene Amsterdammer | De Theaterkrant)
• De mooiste vorm van denken: het jongleren met feiten en fictie. (De Volkskrant)
• A storytelling session of genius (Broadway Baby)
• The power of a show delivered simply but with utter conviction cannot be understated. Likeable and charming, Jan van den Berg manages to capture the significance, enormity and relevance of his subject in an easily accessible way. (Edinburgh Spotlight)
• Toneel voor bèta’s, filosofen en dichters. En voor andere nieuwsgierigen. (Leidsch Dagblad)
• Enjoyable and even enlightening. (Scottish Herald)
• Eine einzigartige Mischung von Wissenschaft, Dokumentation und Theater. (Westfälische Nachrichten)