Portfolio

2020

Momenteel werkt Jan van den Berg onder meer aan een nieuwe filmdocumentaire (in co-regie met Hannie van den Bergh), getiteld: NEUTRINO — de dichter onder de elementaire deeltjes. Première: mei 2021, Producent: seriousFilm.

2019
 — Wees Onzichtbaar
Boekbewerking van de roman Wees Onzichtbaar van Murat Işık (Libris Literatuurprijs 2018) ten behoeve van een gelijknamige theatervoorstelling in regie van Șaban Ol (Theater Rast); in opdracht van Sichting Multicultureel Podium Mozaiek, Amsterdam.

Van links naar rechts: Murat Işık, Șaban Ol en Jan van den Berg. Foto: Jean van Lingen

2019 — Nori Pan kunstproject
(Edo Sanpu 2020)

Kunstproject in Yamada-machi (Iwate Prefecture) in Japan, in samenwerking met de Nederlandse kunstenaar Hannie van den Bergh (NL) en het Japanse kunstenaarsduo Botan en Hirokiti.

Nori Pan @ Yamada-machi (Iwate Prefecture, Japan) Foto: Jan van den Berg

Nori Pan maakt deel uit van het interculturele kunstenaarsproject EdoSanpu2020

Nori Pan is een culinaire dialoog tussen typisch Nederlandse en typisch Japanse ‘smaken & ingrediënten’; vooral zeewieren en deegproducten. Na uitgebreid vooronderzoek bij diverse zeewier- & deeg-experts in beide landen, reisden we begin september naar Yamada-machi (Iwate Prefecture, Japan) om er in samenwerking met lokale chefs en ervaringsdeskundigen interculturele gerechten te creëren. Gerechten zoals o.a. stamppot met knapperige wakame-stam (kukiwakame), stroopwafels met akamoku poeder, bitterballen met krokante wakame, en eetbare kommen van brood en nori. Vervolgens hebben we de interculturele snacks geserveerd tijdens een Nederland–Japan maaltijd, gedurende het tweedaagse jaarfeest (o matsuri) van Yamada-machi, en tijdens een proeverij in restaurant 8ablish in Tokyo; in samenwerking met historicus Isabelle Tanaka – van Daalen.

2018 — Karuta

vlnr: Jan, Hirokiti, Hannie and Botan © Foto: Stg. Berg en van Dalen

Karuta (onderdeel van EdoSanpu2020) is een samenwerkingsproject van de Japanse kunstenaars Botan en Hirokiti en de Nederlandse kunstenaars Hannie van den Bergh en Jan van den Berg. Het kunstwerk werd tentoongesteld in OBA Oosterdok (Amsterdam) van 19 dec. 2018 tot en met 17 febr. 2019

Karuta is een Japans kaartspel en een behendingheidsspel ineen. Het heeft zowel een educatief als een competitief element. Het spel bestaat uit twee soorten kaarten: tekstkaarten met korte gedichten en beeldkaarten met illustraties van die gedichten.
Geïnspireerd door de unieke, interculturele relatie tussen Japan en Nederland, creëren wij gloednieuwe speelkaarten die zijn gemaakt door middel van traditionele Japanse houtsnijkunst (ukiyo-e stijl) en Nederlandse (westerse) letterpress techniek (boekdrukkunst).

Het spel is gebaseerd op korte gedichten die zijn samengesteld uit leenwoorden; Nederlandse woorden die geïntegreerd zijn geraakt in de Japanse taal, gedurende de uitzonderlijke (handels-) relatie die Nederland en Japan tussen 1609 en 1859 onderhielden. Woorden als bīru (bier), bakku (bak), dansu (dans), tarappu (trap), kōhī (koffie), otenba (ontembaar). En anderzijds Japanese woorden, zoals tsunami, judo, sushi and umami, die zijn ingeburgerd in het Nederlands .

2018 — An den Grenzen des Nichts (Aan de grenzen van het niets), Schloss Homburg, Duitsland

© Photo: Schloss Homburg

Op uitnodiging van de Duitse kunstenaar Elvira Lantenhammer nam ik samen met kunstenaar Hannie van den Bergh (NL) deel aan de manifestatie Hauptstrom in Schloss Homburg, Duitsland; met een performance getiteld An den Grenzen des Nichts (Aan de grenzen van het niets).

2018 — HIGGS @ the Scottish National Portrait Gallery Edinburgh

© photo Roberto Ricciuti

Op uitnodiging van de Britse schilder Victoria Crowe, en in het bijzijn van Nobel Laureaat Peter Higgs, speelde ik op 17 augustus 2018 een unieke herneming van mijn voorstelling HIGGS (anno 2013), in het kader van Victoria Crowes overzichtstentoonstelling Beyond Likeness, waarin onder meer haar portret van Peter Higgs te bewonderen valt. Aansluitend hielden ‘de fysicus, de schilder en de podiumkunstenaar’ een Q&A en signeersessie.

© Photo Roberto Ricciuti

2018 — Oerknal Variaties

© Fotografie: DigiDaan

Theater als vrolijke wetenschap
Jacq Palinckx en Jan van den Berg in een theatraal duet over het begin van leven, liefde, ideeën, verhalen en het heelal.

Aanvullende informatie: Theater Adhoc
Promo: Oerknal Variaties
Oerknal Variaties in de media:
Voorbeschouwing Martijn van Calmthout (de Volkskrant)
Recensie Loek Zonneveld (Theaterkrant)
Interview met Jan van den Berg in het radioprogramma Interne Keuken (VRT  Radio 1); vanaf ± 15.00

2017  —  WATCHING AND BEING WATCHED

© Photo Samina Islam

Kijken en bekeken worden

Een performance over water en hout, een schip en de zee, de langdurige relatie tussen Nederland en Japan, en over de levendigheid van leegte.
Gemaakt en uitgevoerd door Hannie van den Bergh en Jan van den Berg ter afsluiting van hun artist in residency bij Studio Kura (Juni 2017); uitgevoerd in de Shinto Shrine van Ikisan, Itoshima (Kyushu, Japan).
Speciaal voor deze gelegenheid nam Noh performer Toshikazu Marumachi (uit Hiroshima) deel aan de uitvoeringen.

Aanvullende informatie
Video registratie

——————————————————————————————

2016 – 2017   OASE    

© Foto DigiDaan

“Als college is Oase toptoneel. … Jan van den Berg kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.”
Lees de volledige Recensie_Theaterkrant

Na zijn jarenlange fascinatie voor het Higgs deeltje stort Jan van den Berg zich nu op de zandkorrel, het allerkleinste deeltje dat we wél met het blote oog kunnen zien. In de voetsporen van de Britse pionier en zand-fysicus Ralph A. Bagnold reist hij naar woestijnen, laboratoria, en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zarzura, de verloren oase: “iets dat nog nooit door mensenogen is gezien, en erop wacht om ontdekt te worden.”
De overweldigende (natuur-) ervaringen en zand-experimenten in OASE worden opgeroepen en begeleid door de rijke klankwereld van componist en zanger Najib Cherradi-Hasseni.

Korte video impressie

tekst en spel    Jan van den Berg
muziek    Najib Cherradi-Hasseni
regie    Dirk Groeneveld
vormgeving    Hannie van den Bergh
lichtontwerp    Gé Wegman
techniek    Arne Haijtink (Evelements)

Mede mogelijk gemaakt dankzij het Keg-Thate Fonds (Cultuurfonds), AFK.
Met dank aan Joel Ryan & Stichting STEIM

© Foto DigiDaan

———————————————————————————————

2016     ZWENK

© Foto Jan van den Berg

Tijdens een college over Lucretius’ De Rerum Natura (de natuur van de dingen) wordt professor Top kritisch aan de tand gevoeld door een studente die hem scherpzinnige vragen stelt over sex, drugs en ‘de erotiek van het denken’. Dan beginnen ook andere aanwezigen zich met het college te bemoeien. Waarna — toevallig? — ook William Shakespeare én Venus, de godin van de liefde, en zelfs een engel — out of the blue — komen binnenvallen.

Spel: Genelva Krind, Emmanuel Ohene Boafo, Joke Tjalsma en Ronald Top.
Tekst en regie: Jan van den Berg.

Zwenk werd gemaakt als een gelegenheidsvoorstelling voor de Week van het Toeval [16 t/m 20 mei 2016 ], aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

© Foto Jan van den Berg

—————————————————————————————

2015 —  ZOOM     

© Foto Kobus Kuipers

Een hoorspel bijdrage aan het SOME LIKE DARK event in de Wellcome Collection, London … … over de mooie, speelse en verwonderlijke manieren waarop licht zich laat horen, zien en bereflecteren.

SOME LIKE DARK was een project van PARS en vond plaats tijdens het International Year of Light 2015, onder curatorschap van Astrid Alben en Hester Aardse van PARS.

Het project mondde uit in een boek, getiteld Findings on Light

————————————————————————————

2014 — 2016     VOOR NIETS GAAT DE ZON OP  

© Foto DigiDaan

Elk half uur valt er genoeg licht op het aardoppervlak om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al 5 miljard jaar lang! Gratis en voor niks. Toch gooien we bijna alle energie van het zonlicht ongebruikt weg. Professor Albert Polman bedacht een oplossing. Samen met zijn Amerikaanse collega Harry Atwater (Caltech) ontwikkelde hij een revolutionaire, nieuwe zonnecel- technologie. In 2012 werden zij hiervoor gelauwerd met de prestigieuze ENI Renewable and Non-conventional Energy Prize.

In een wervelend theatercollege doet Polman zijn ontdekking uit de doeken. Met behulp van een drive-in laboratorium onderneemt hij een theatrale ontdekkingsreis naar de zon, naar de binnenkant van het licht (jawel!) en naar de betoverende wereld van wetenschap en technologie. ‘State of the art light management’. Een lust voor het oog, voor het oor en voor het brein.

performance   Albert Polman
scenario en regie     Jan van den Berg
vormgeving     Hannie van den Bergh
techniek     Arne Haijtink Evelements

————————————————————————————

2013–2016   HIGGS        

Een lecture performance over “the making of a particle also known as Higgs”.

In HIGGS jongleert Jan van den Berg met feiten en fictie over de humor & tragiek van de oerknal en van protonen porno, en onderneemt hij een ontdekkingsreis die hem van Nederland naar Papua New Guinea, Japan, Zwitserland, Sicilië en Edinburgh voert.
 Een voorstelling met exclusieve achtergrond verhalen, unieke filmbeelden en een
nagesprek met een deskundige.

Tekst en spel: Jan van den Berg
Regie: Dirk Groeneveld
Vormgeving: Hannie van den Bergh

HIGGS ging in première op het Edinburgh Fringe Festival 2013
en toerde vervolgens door Nederland, België en Engeland.

‘A mind-expanding tribute to Peter Higgs’ The Scotsman
‘A storytelling session of genius’ Broadway Baby
Jan van den Berg manages to capture the significance, enormity and relevance of his subject in an easily accessible way.’ Edinburgh Spotlight

Korte video impressie

© Foto DigiDaan

———————————————————————————

2013  — Trustl®
Creatie en uitvoering |Gelegenheisvoorstellingen in opdracht van de vakgroep Geschiedenis en Filosofie van Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven | ism Hannie van den Bergh, Willemijn van der Ree, Mark Thur en Jeroen Smith

———————————————————————————————

2010 — Als eerste

© Foto Rogier Timmermans

Regie Jan van den Berg
documentaire film | regie & interviews | portret van stamcelonderzoeker Hans Clevers | co-productie Human en De Familie voor de tv-serie De Magie van Wetenschap      » bekijken | view

———————————————————————————————

2010Marslanding
acteur & interviewer | regie Andrea Bozic |  co-productie Theater Frascati, Rathenau Instituut en ICK Amsterdam

———————————————————————————————

2009Platwormsex
lecture performance | creatie en uitvoering | in opdracht van Utrechtse Museumnacht en Universiteitsmuseum Utrecht

———————————————————————————————

2008 en 2012Higgs – Into the Heart of Imaginationdocumentaire film | co-regie met Hannie van den Bergh |  ism Nikhef en CERN coproductie Human, Viewpoint en Theater Adhoc
Over de zoektocht naar het legendarische Higgs deeltje
Grand Prix of the Film&Science Festival Amsterdam 2012
»  bekijken | view

———————————————————————————————

2008 — De schoonheid en de troost van het niet-weten
theatersalons | creatie en uitvoering | ism Hannie van den Bergh e.a.

———————————————————————————————

2008ZOOM                                                                         » video impressie
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Hannie vd Bergh JiHyun Youn, Yvon Muller en Najib Cherradi-Hasseni | productie Theater Adhoc

———————————————————————————————

2007 — Met een schoolbord en een krijtje              » video impressie
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism met Joke Tjalsma, Dirk Groeneveld en Hannie van den Bergh | productie Theater Adhoc

———————————————————————————————

2007 Huygens Suite                                                        » video impressie
creatie en uitvoering | gelegenheidsvoorstelling voor de opening van het Huygensgebouw, FNWI Radboud Universiteit Nijmegen.
Ism Hannie van den Bergh, Cora Schmeiser, Joke Tjalsma, JiHyun Youn,
Najib Cherradi, Tarek Atoui, Henk van der Geest en Yvon Muller.

———————————————————————————————

2007Het mysterie van Majorana                             » video impressie
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism met Cora Schmeisser, Harjo Neutkens en Hannie van den Bergh | productie Theater Adhoc

———————————————————————————————

2006Navigators
co-curator with Richard Murphett | multi-disciplinary arts project
co-productie DasArts Amsterdam en VCA Melbourne

———————————————————————————————

2005Blueprint                                                                   » video impressie
interactieve installatie van Hannie van den Bergh
ism Olga Beemster, JiHyun Youn, Yvon Muller, Tije de Jong | productie Theater Adhoc

———————————————————————————————

2005De verbeelding van onzichtbare dimensies   » video impressie
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Olga Beemster, José Kuijpers, Xander Straat, Hannie van den Berg en Thomas Scholz | productie Theater Adhoc

———————————————————————————————

2004 Instituut Kootwijk
Een digitale kraakactie | creatie en uitvoering ism Hannie van den Bergh |Virtueel Instituut Kootwijk betrof een digitale kraakactie. Een hedendaags zendstation — een oase voor serendipiteit — waarop  zendsignalen vankunstenaars, wetenschappers, technologen en anderszins eigenzinnigen te zien en te beluisteren waren; ter ondersteuning van een herbestemmingsplan voor Radio Kootwijk.

2004Leve de oerknal
theatervoorstelling voor ± 10-jarigen | creatie en uitvoering | ism Hannie van den Bergh en Rien Stegman | co-productie Villanella (B) en Theater Adhoc

2003Ik zeg wat ik denk
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Rien Stegman en acteurs NNT | co-productie NNT en Theater Adhoc

2002
HYPER (naar Stefan Themerson’s Special Branch)
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Hannie van den Bergh, Rien Stegman en Ton de Witte | productie Theater Adhoc

2002De humor & tragiek van volledigheid
digitale voorstelling | creatie en uitvoering | ism Hannie van den Bergh en Rien Stegman | productie Theater Adhoc

2001Persconferentie van de duivel
reeks theatersalons | creatie en uitvoering | ism Rien Stegman & diverse gasten | co-productie Thomas More Academie en Theater Adhoc

2001GIQ
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Rien Stegman, Wendy Rauhut en acteurs Red Art | co-productie Red Art Münster en Theater Adhoc

2000-2001Het beleg van Den Bosch
theaterproject in de vorm van een openbare enquête commissie
creatie en uitvoering | ism Rien Stegman | co-productie Theater Bis, Brabants Dagblad en Theater Adhoc

2000Het Lucifer Principe
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Annerieke Otten en Rien Stegman | co-productie NNT en Theater Adhoc

2000OBSB
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Carola Arons, Hannie van den Bergh, Dirk Groeneveld, Rien Stegman | productie Theater Adhoc

1999-2000Wisselwaarde
Reeks theatersalons rondom de eeuwwisseling | per avond een speciale gast |
creatie en uitvoering | co-productie met Het Huis van Bourgondië en Theater Adhoc

1999Als iemand (naar Ingeborg Bachmann)
acteur in regie van Alexandra Koch | productie FACT

1999Kikvorsenmuizenstrijd (naar Homeros)
locatievoorstelling voor middelbare scholieren | creatie en uitvoering ism Rien Stegman | productie Theater Adhoc

1998Het verdriet van Eindhoven
theaterproject in de vorm van een openbare enquête commissie
creatie en uitvoering in co-productie met Plaza Futura en Theater Adhoc

1998-1999De Paradox van Pergamon
theatervoorstelling in de vorm van een alternatieve anatomische les
creatie en uitvoering | ism Hannie van den Bergh, Eef van Rooij, Dennis Molendijk en Rien Stegman | productie Theater Adhoc
Edinburgh Special Fringe Award 1998

19982001Vermoorde onschuld (naar de roman van Karin Overmars)
bewerking en regie  ism Carola Arons | productie Theater Branoul resp. Theater Hollandia | Theater a/h Spui Publieksprijs 2001

1998Leonce en Lena (van Georg Büchner)
theatervoorstelling | regie in opdracht van Theaterplan Eindhoven & Stadsschouwburg Eindhoven

1998De schijnheiligen
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Hannie van den Bergh, Eef van Rooij, Dennis Molendijk en Rien Stegman | productie Theater Adhoc

1997Voorheen Canterbury Tales
muziektheatervoorstelling | regie | in opdracht van Theaterplan Eindhoven & Stadsschouwburg Eindhoven

1997De kunst van het oorlogvoeren
theatersalon | creatie en uitvoering | co-productie met Theater de Vorst en Theater Adhoc

1996De Tunnel
theatervoorstelling | tekst & co-regie met Dirk Groeneveld | ism Kirsten van Dissel en Michel van Doesselare | co-productie Theater De Balie en Amphitheater Amsterdam

1996Niet doen, Sneeuwwitje (van Anton Koolhaas & Cees vd Pluijm)
acteur | regie van Keesjan Hundling | productie Theaterbedrijf Oriënt

1996Lief, blind, egoïstisch licht
theatervoorstelling | creatie en uitvoering ism Hannie van den Bergh en Marnix Carpentier Alting | co-productie Theater Adhoc en Amphitheater Amsterdam

1995De verzoeking van de heilige Antonius (van Gustave Flaubert)
theatervoorstelling | regie | co-productie Theaterfestival Boulevard en Theater Adhoc

1996-1997De Salon
een viertal series theatersalons | creatie en uitvoering | ism Rien Stegman en Jos Verest | co-productie met Theater de Vorst en Theater Adhoc

1995NU
theatervoorstelling | creatie & co-regie met Keesjan Hundling | productie Theater De Balie

1994Kopstad (van Keesjan Hundling)
theatervoorstelling | acteur | regie van Keesjan Hundling | productie Theater De Balie
1993Corpus inc. (van Tom de Ket)
theatervoorstelling | co-regie met Dirk Groeneveld | productie Theater De Balie

1993Gestolen Opinies
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Christine Vroom en Rien Stegman | productie Theater De Balie

1992This is my Living Room
theatervoorstelling | bewerking en creatie ism Christine Vroom | productie Toneelacademie Maatstricht en Theater De Balie

1992Communiqué
muziektheatervoorstelling | co-regie met Marcel Sijm, in opdracht van het Nederlands Slaapkamerkoor olv componist/dirigent Geert Broeksteeg

1991Bijna niets (Johannes Kepler)
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Gerdi van den Elzen en Rien Stegman | co-productie O42 Nijmegen en Theater Adhoc

1990De Fantasten (Robert Musil)
theatervoorstelling | regie | productie werkplaats Theater De Balie Amsterdam

1990De Bacchanten (Euripides)
theatervoorstelling | regie | co-productie Theater Adhoc en O42 Nijmegen

1989De nomade en zijn schaduw (Friedrich Nietzsche)
theatervoorstelling | creatie en regie | ism Fred vd Zwaard e.a.
co-productie FACT en Shaffy Theater

1988Ach, de eenzame stad (Oudtestamentische Klaagliederen)
theatervoorstelling | creatie en regie | co-productie Theater Adhoc en O42 Nijmegen

1987Kommapunt (Triptique dl 3)
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Jos Verest en Hannie van den Bergh | productie Theater Adhoc

1986nondeScript (Triptique dl 2)
theatervoorstelling | creatie en regie | productie Theater Adhoc | ism Hannie van den Bergh, Dette Koenders, Brigit Bernhardt, Gerdie van den Elzen, Dick Harmsen, Jos Verest en Rien Stegman | Grand Prix du Théatre 1987 (De Balie Amsterdam)

1986Zonder Titel (Triptique dl 1)
theatervoorstelling | creatie en uitvoering | ism Jos Verest en Hannie van den Bergh | productie Theater Adhoc

1986Honger (Sam Bogaerts naar Knut Hamsun)
theatervoorstelling | regie | ism Jos Verest | co-productie Theater Adhoc en O42 Nijmegen

1985Philoktetes (Heiner Müller)
theatervoorstelling | regie | ism Jos Verest, Toon Keizer en Gaston ten Horn | productie Theater Adhoc

1985De boom en ik
solovoorstelling | creatie en uitvoering | productie in eigen beheer

Zie ook: Theaterencyclopedie